Tinnitus mahdollisesti yhteydessä erektiohäiriöihin

Tinnituksesta kärsiville miehille saattaa ilmaantua myös erektiohäiriöitä tavallista todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteyden saattaa selittää yhteiset riskitekijät, kuten sydän- ja verisuonitaudit tai diabetes.

Tutkimus perustuu 19 000 erektiohäiriön takia hoitoon hakeutuneen taiwanilaismiehen ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin. Potilaista 4 prosenttia ja verrokeista 2,3 prosenttia oli saanut tinnitusdiagnoosin edeltävän vuoden aikana.

Kun tutkijat huomioivat analyysissa miesten terveydentilan ja useita muita muuttujia, erektiohäiriöstä kärsivät olivat saaneet tinnitusdiagnoosin melkein kaksi kertaa todennäköisemmin.

Aineistosta ei voi päätellä onko tinnituksen ja erektiohäiriöiden yhteys syyseurauksellinen vai johtuuko se jostain muusta seikasta, joka liittyy kumpaankin vaivaan. Todennäköinen selitys yhteydelle on yhteiset riskitekijät, kuten sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes, jotka altistavat sekä tinnitukselle että erektiohäiriöille. Myös ahdistus, matala mieliala ja muut psykologiset seikat saattavat olla yhteyden taustalla.

Tinnitus tarkoittaa jatkuvaa korvien vinkunaa tai kohinaa, joka yleensä on seuraus sisäkorvan vaurioitumisesta kovassa melussa. Tinnitus voi syntyä pitkään jatkuvasta melusta tai yksittäisestä kovasta altistuksesta. Noin joka kymmenes kärsii jatkuvasta tinnituksesta, mutta ohimenevä oireilu on huomattavasti yleisempää.

Erektiohäiriöstä kärsii noin 6 prosenttia 40–49-vuotiaista miehistä, 16 prosenttia 50–59-vuotiaista, 32 prosenttia 60–69-vuotiaista ja 44 prosenttia 70–79-vuotiaista.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedejulkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim

(Scientific Reports 2021;11:6982)

https://doi.org/10.1038/s41598-021-86441-6