Mielenterveyspotilaat unohdettu koronarokotuslistoilta monissa Euroopan maissa

Vakavat mielenterveyden häiriöt altistavat koronavirusinfektiolle ja etenkin skitsofreenikot myös menehtyvät siihen tavallista todennäköisemmin. Tästä huolimatta mielenterveyspotilaita ei juurikaan huomioida Euroopassa koronavirusrokotteiden rokotejärjestyksissä.

Suomessa psykoosipotilaat luokitellaan ryhmään, johon kuuluvilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila.

Lancet Psychiatry -lehden julkaiseman selvityksen perusteella valtaosassa Euroopan maiden rokotusjärjestyksistä mielenterveyden häiriöitä ei mainita ollenkaan ja osassa priorisoidaan vain laitoshoidossa olevat. Nykyään suuri osa potilaista on kuitenkin avohoidossa, joten monet jäävät näissäkin maissa huomiotta.

Tutkijat pitävät tilannetta huolestuttavana, sillä vakavia mielenterveyshäiriöitä potevat ovat tutkimusnäytön valossa koronavirusinfektioille alttiita. Erityisesti skitsofrenia- ja psykoosipotilaat ovat alttiita tartunnoille ja myös menehtyvät niihin muuta väestöä todennäköisemmin.

Suomessa psykoosisairauksia potevat lasketaan rokotusjärjestyksessä ryhmään, johon kuuluvia ovat muun muassa jatkuvaa lääkitystä tarvitsevat astmapotilaat, tyypin 1 diabetesta sairastavat ja vaikeaa sydän- ja verisuonitautia potevat.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet Psychiatry 2021;DOI:10.1016/S2215-0366(21)00046-8)

https://doi.org/10.1016/S2215-0366(21)00046-8