SGLT2:n estäjät auttavat sydämen systolista vajaatoimintaa potevia ilman diabetestakin

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävät SGLT2:n estäjät parantavat sydämen vajaatoimintaa potevien diabeetikoiden sydämen toimintakykyä, mutta sama vaikutus nähdään potilailla, jotka eivät pode diabetesta.

Tiedot käyvät ilmi Journal of the American College of Cardiology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 84 sydämen systolista vajaatoimintaa potevaa satunnaistettiin saamaan joko 10 mg empagliflotsiinia tai lumelääkettä puolen vuoden ajan. Potilaat eivät sairastaneet diabetesta.

Kun potilaita verrattiin seurannan päättyessä, empagliflotsiinia saaneiden sydämissä havaittiin useita muutoksia, jotka viittasivat vajaatoiminnan helpottumiseen. Muun muassa sairauteen kuuluvat sydämen vasemman eteisen muutokset vähentyivät ja sydämen supistumisvireys lisääntyi enemmän kuin verrokkiryhmässä. Potilaiden fyysinen toimintakyky ja elämänlaatu myös paranivat enemmän, tulokset osoittivat.

Tarkkaa syytä vaikutuksille ei tiedetä, mutta eläinkokeiden perusteella SGLT2:n estäjät saattavat muuttaa sydämen aineenvaihduntaa tavalla, joka edistää sydänlihaksen toimintaa. Myös muita selityksiä on, mutta ennen lisätutkimuksia mekanismista ei ole varmuutta.

Jos lisätutkimukset vahvistavat havainnot, SGLT2:n estäjät voisivat auttaa sydämen systolista vajaatoimintaa potevia, vaikka he eivät sairastaisi tyypin 2 diabetesta.

Sydämen vajaatoiminta on yleisimpiä yli 65-vuotiaiden sairaalahoidon aiheuttajia. Se johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American College of Cardiology 2021:77:243–255)

https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.11.008