Verenpainelääkkeet tehokkaampia ennen nukkumaanmenoa otettuina

Verenpainelääkkeet otetaan yleensä aamulla, mutta uusien tutkimustulosten valossa ne voisivat toimia paremmin, jos lääkkeet syö ennen nukkumaanmenoa. Tulokset julkaistiin European Heart Journalissa.

Tutkimukseen osallistui 19 000 verenpainepotilasta, joista puolet satunnaistettiin syömään lääkkeensä ennen nukkumaanmenoa ja puolet aamuisin. Potilaiden verenpaineita seurattiin 48 tunnin mittauksilla vähintään kerran vuodessa kuusivuotisen seurannan ajan.

Mittausten perusteella nukkumaanmenoa ennen lääkkeensä ottaneiden verenpaine pysyi paremmin hallinnassa koko seurannan ajan, minkä lisäksi he sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin muita potilaita harvemmin. Verrattuna aamuisin lääkkeensä ottaneisiin heillä oli aivoverenkiertohäiriöitä, sydäninfarkteja, sydämen vajaatoimintaa ja ohitusleikkauksia 40 prosenttia epätodennäköisemmin. Riski menehtyä sydänperäiseen syyhyn oli heillä yli 50 prosenttia pienempi.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistu tutkimus on suurin ja laadukkain selvitys asiasta. Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin potilaiden ikä, sukupuoli, mahdollinen diabetes tai munuaissairaus, tupakointi, kolesteroli- ja verenpainetasot sekä aiemmat sydänoireet.

Vaikka tulokset viittaavat vahvasti siihen, että verenpainelääkkeet tehoavat paremmin ennen nukkumaanmenoa otettuina, potilaiden ei pidä vaihtaa iltarytmiin keskustelematta asiasta lääkärinsä kanssa. Lisäksi eräiden lääkkeiden vaikutusaika vaatii niiden ottamista sekä aamulla että illalla.

Uutispalvelu Duodecim

(European Heart Journal 2020;41:4565–4576)

https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz836