Syöpäsolujen DNA veressä kertoo rintasyövän uusiutumisesta

Syöpäsoluista verenkiertoon vapautuva DNA voi tarjota keinon arvioida rintasyövän etenemistä ja hoitojen tehoamista. Menetelmän avulla syövän etenemisen voi mahdollisesti havaita varhaisemmin kuin monilla muilla keinoilla, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa analysoitiin ja yhdistettiin kahdeksan tutkimuksen ja 740 potilaan tiedot.

Tulosten perusteella syöpäsoluista peräisin oleva solunulkoinen DNA eli ctDNA veressä liittyi huonompaan ennusteeseen ennen hoitoja ja niiden jälkeen. Syöpäsolujen DNA veressä liittyi syövän nopeampaan uusiutumiseen varhaista rintasyöpää, paikallisesti edennyttä tai etäpesäkkeistä syöpää sairastavilla.

Verestä mitattava ctDNA-pitoisuus saattaa ainakin yhden tutkimuksen perusteella tunnistaa syövän uusiutumisen aikaisemmin kuin se tulee esiin tavanomaisissa tutkimuksissa, mikä voi mahdollistaa myös lisähoitojen varhaisemman aloittamisen. Jos menetelmän toimivuus varmistuu vielä lisätutkimuksissa, tämä todennäköisesti myös parantaisi potilaiden ennustetta.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, ja siihen sairastuu noin 5 000 naista joka vuosi. Rintasyöpä yleistyy 45. ikävuoden jälkeen. Nuoremmilla se on harvinainen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2020;3:e2026921)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.26921