Diabeteslääkkeiden munuaisvaikutuksissa eroja – SGLT2:n estäjät ja GLP-1-agonistit parhaita

Tyypin 2 diabetesta sairastaville kehittyy usein munuaisten toimintahäiriö, mikä pitää huomioida heidän lääkehoidossaan. Tuoreen tutkimuksen perusteella diabeteslääkkeissä on myös eroja ja osa niistä lykkää diabeettista munuaistautia paremmin kuin toiset.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja siinä diabeteslääkkeiden munuaisvaikutuksia tarkasteltiin seuraamalla 220 000 potilasta kolmen vuoden ajan. Potilaat käyttivät DPP-4:n estäjiä, GLP-1-agonisteja, SGLT2:n estäjiä tai sulfonyyliurea-lääkkeitä.

Munuaisten toiminta heikkeni tai potilaalle kehittyi vakava loppuvaiheen munuaistauti todennäköisimmin, jos hän sai sulfonyyliurea-lääkkeitä. Myös kuolleisuus oli tässä potilasryhmässä suurinta. Yhteydet havaittiin verrattuna kaikkiin muihin lääkkeisiin.

Muista lääkkeistä SGLT2:n estäjät ja GLP-1-agonistit osoittautuivat vertailussa jonkin verran paremmiksi kuin DPP-4:n estäjät. Tulokset vahvistavat aiempia havaintoja ja viittaavat siihen, että kyseisiä lääkkeitä kannattaisi suosia etenkin potilailla, joiden munuaisten toiminta on jo heikentynyt.

Uutispalvelu Duodecim

(Diabetes Care 2020;43:2859–2869)

https://doi.org/10.2337/dc20-1890