Masennuslääkitys voi suurentaa aivoverenvuodon uusiutumisriskiä

Masennus on hyvin yleistä aivoverenvuodon jälkeen, minkä takia monia potilaita lääkitään serotoniinin takaisinoton estäjä -masennuslääkkeillä. Tuoreen tutkimuksen perusteella lääkitys tepsii potilaiden masennusoireisiin, mutta samalla se saattaa suurentaa uuden aivoverenvuodon vaaraa.

Aiemmissa tutkimuksissa kyseiset masennuslääkkeet on yhdistetty suurentuneeseen vaaraan sairastua aivoverenvuotoon ensimmäistä kertaa, mutta tätä ennen on ollut epäselvää altistavatko ne myös uusille aivoverenvuodoille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja se perustuu 1 300 keskimäärin 71-vuotiaan aivoverenvuotopotilaan 4–5-vuotiseen seurantaan.

Serotoniinin takaisinoton estäjät lievittivät potilaiden masennusta, mutta niitä käyttäneet myös sairastuivat uuteen aivoverenvuotoon noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin muut potilaat. Yhteys oli vielä voimakkaampi potilailla, joiden arvioitiin olevan erityisen suuressa aivoverenvuodon uusiutumisvaarassa esimerkiksi perimänsä vuoksi. Masennukseen lääkitys tehosi yhtä hyvin riippumatta potilaan riskitasosta.

Tutkimuksen havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, sillä serotoniinin takaisinoton estäjien lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Yhteys on kuitenkin uskottava, sillä kyseisten masennuslääkkeiden tiedetään muun muassa hillitsevän veren hyytymistä, mikä altistaa verenvuodoille ja myös aivoverenvuodoille. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, serotoniinin takaisinoton estäjien sijaan jotkin muut masennuslääkkeet saattaisivat olla turvallisempia tässä potilasryhmässä.

Suomessa aivoverenvuotoon sairastuu noin 2 000 ihmistä vuosittain. Yleisin aivoverenvuodon syy on verenpainetauti, joka aiheuttaa muutoksia pienten aivoverisuonien seinämiin.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Neurology 2020;DOI:10.1001/jamaneurol.2020.3142)

https://doi.org/10.1001/jamaneurol.2020.3142