HPV-rokotukset vähentäneet kohdunkaulasyöpää

Kohdunkaulasyöpä on vähentynyt huomattavasti HPV-rokotusten ansiosta, ruotsalaistutkimus osoittaa. Suomessa HPV-rokotukset otettiin rokotusohjelmaan vuonna 2013.

Tutkimus perustuu lähes 1,7 miljoonan 10–30-vuotiaan ruotsalaistytön ja -naisen terveysrekisteritietoihin, ja niiden mukaan HPV-rokotuksen saaneiden riski sairastua kohdunkaulasyöpään on noin puolet pienempi kuin samanikäisten, joita ei ole rokotettu.

Vaikutus on vielä suurempi naisilla, jotka olivat saaneet rokotteen alle 17-vuotiaana. Heillä kohdunkaulan syöpiä todettiin 88 prosenttia vähemmän kuin rokottamattomilla.

HPV-rokote suojaa ihmisen papilloomavirukselta, joka on yleisin pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva virus. Sen aiheuttama infektio on merkittävin kohdunkaulasyövän aiheuttaja.

Suomessa aluksi rokotettiin vain tyttöjä 15-vuotiaaksi saakka, mutta rokotusohjelmaan on nyt otettu myös pojat mukaan. Mahdollisen syövän ja sen esiasteiden kehittymisen estämiseksi tulisi rokotus antaa mieluiten nuorille 10–12-vuotiaille, hyvissä ajoin ennen HPV:lle altistumista eli ennen sukupuolielämän aloittamista.

Uutispalvelu Duodecim

(New England Journal of Medicine 2020;383:1340–1348)

https://doi.org/10.1056/NEJMoa1917338