Turvapaikanhakijoilla etenkin masennusta ja traumaperäisiä stressihäiriöitä

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden mielenterveysongelmat voivat helposti jäädä vähälle huomiolle, vaikka monet potevat niitä vuosikausia. Tuoreen tutkimuksen mukaan varsinkin traumaperäinen stressihäiriö ja masennus ovat hyvin yleisiä.

Tiedot perustuvat 26 tutkimuksen ja 5 100 aikuisen pakolaisen ja turvapaikanhakijan tietoihin 15 eri maasta.

Kun tutkimusten aineistoja tarkasteltiin yhdessä, masennusoireita oli 30 prosentilla vastaajista ja yhtä moni kärsi traumaperäisestä stressihäiriöstä. Luvut olivat samalla tasolla vielä neljä vuotta pakolaiseksi joutumisesta. Ahdistuneisuusoireita oli noin 10 prosentilla ja psykooseja 1,5 prosentilla.

Keskimäärin väestöstä 4 prosenttia potee traumaperäistä stressihäiriötä ja 12 prosenttia masennusta, joten pakolaiset ja turvapaikanhakijat oireilevat huomattavasti enemmän. Tämä pitäisi myös huomioida terveydenhuollossa.

Traumaperäinen stressihäiriö kehittyy yleensä jonkin traagisen elämäntapahtuman seurauksena. Oireyhtymän pääoireita ovat tapahtuneen jatkuva uudelleen kokeminen, traumaan liittyvien asioiden välttely, tunnereaktioiden turtuminen sekä jatkuva psyykkinen herkistyminen ja ylivireys.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(PLOS Medicine 2020;DOI:10.1371/journal.pmed.1003337)

https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003337