Lapsuuden sydänleikkaus yhteydessä alhaisempaan koulutustasoon aikuisena

Synnynnäisen sydänvian takia leikkauksessa olleet pärjäävät aikuisena huonommin monilla elämänalueilla, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Heidän koulutustasonsa jää usein alhaisemmaksi, minkä lisäksi heistä harvemmat ovat naimisissa ja heillä on vähemmän lapsia kuin muilla samanikäisillä.

Tulokset perustuvat 7 300 lapsena synnynnäisen sydänvian takia leikkauksessa olleen seurantaan ja rekisteritietoihin. Lapset oli leikattu vuosina 1953–2009 ja heitä seurattiin vuoteen 2017.

Kun leikkauspotilaita verrattiin samanikäisiin verrokkeihin, leikkauksessa olleet olivat hankkineet ammattikoulutuksen tai suorittaneet lukion yhtä todennäköisesti, mutta korkeakoulututkintoja heillä oli viidenneksen vähemmän. Leikkauspotilaat olivat myös muita todennäköisemmin työttömiä tai eläkkeellä.

Tulokset eivät osoita, mistä erot johtuvat, mutta ne voivat selittyä sydänvikaan tai sen korjausleikkaukseen liittyvillä seikoilla. Aiemmissa suomalaistutkimuksissa on tehty samansuuntaisia havaintoja, mutta tulokset ovat vaihdelleet riippuen lasten sydänvian vakavuudesta. Potilaiden ennuste ja elämänlaatu ovat myös parantuneet varsinkin 2000-luvun aikana.

Suomessa syntyy vuosittain noin 500 sydänvikaista lasta, joista 150–180:n sydänvika on vakava ja vaatii leikkaushoidon ensimmäisen elinvuoden kuluessa.

Uutispalvelu Duodecim

(Pediatrics 2020;146:e20193745)

https://doi.org/10.1542/peds.2019-3745