Terveyskirjastosta apua kesän vaivoihin

Erilaiset vaaratilanteet ja niistä johtuvat terveysvaivat voivat yllättää lomailijan. Terveyskirjaston sisällöt on tarkoitettu kaikille oman terveyden hoitamisen tueksi sekä antamaan perustietoa sairauksista ja hoitoon hakeutumisesta.

Lue yleisimmistä kesävaivoista ja hae tietoa myös muista terveysongelmista Terveyskirjastosta!

Kyyn purema        

Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Yleensä kyy pakenee ihmistä, mutta yllättävissä tilanteissa tai uhattuna se voi purra. Kyyn myrkky sisältää kudosta vaurioittavia aineita, jotka aiheuttavat alkuun purema-alueella kudostuhoa ja turvotusta ja myöhemmässä vaiheessa yleisoireita, kuten oksennuksia, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä. Jos kyyn purema aiheuttaa nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, kyseessä on allerginen reaktio.

Purema-aluetta ei tule koskea tai käsitellä, oleellista on raajan pitäminen paikallaan kohoasennossa ja lihastyön välttäminen. Pureman uhri toimitetaan aina lääkärin arvioitavaksi. 

Lue Kyyn purema -artikkeli ja katso tietoiskuvideot »

Lämpöhalvaus ja auringonpistos  

Elimistön liiallinen lämpiäminen (hypertermia) aiheuttaa oireita, jotka voivat olla vakaviakin. Hypertermian lievempi muoto on auringonpistos, jolla tarkoitetaan suojaamattomaan päähän kohdistunutta lämpörasitusta. Tämän seurauksena oireina voi esiintyä päänsärkyä, ärtymystä, pahoinvointia, huimausta tai muita hermoston oireita.

Lämpösairauksien tärkein hoito on ennaltaehkäisy:

  •  Suosi keveitä, väljiä vaatteita
  •  Suojaa pää ja niska auringolta päähineellä
  •  Vältä raskasta fyysistä rasitusta
  •  Kuumassa työssä riittävän usein taukoja
  •  Nesteen nauttiminen välttämätöntä
  •  Pelkkää vettä juodessa muista suolojen tarve

Lue Lämpöhalvaus ja auringonpistos -artikkeli »

Haavat ja verenvuodot     

Haava on ihon tai limakalvon vaurio, johon voi liittyä myös syvempien kudosten tai sisäelinten vammoja. Verenvuodon syynä on tavallisesti vamma tai toisinaan jokin vakava sairaus. Iskun voimakkuudesta tai aiheuttajasta riippuu, miten laajalti ja syvästi iho ja sen alaiset kudokset vaurioituvat. 

Jos verenvuoto on runsasta, se vähentää kiertävän veren määrää ja saattaa aiheuttaa verenkierron vakavan häiriötilan, sokin. Toisin kuin ulkoinen verenvuoto, sisäinen verenvuoto ei näy, koska vuoto tapahtuu kudoksiin tai elimistön onteloihin.

Haavan tärkeä ensihoitoa on verenvuodon tyrehdyttäminen. Pieneen haavaan kotihoito on usein riittävä, mutta lääkäriin on syytä mennä, jos haava vuotaa runsaasti, pistohaava on syvä, haavassa on hiekkaa tai multaa, kyseessä on eläimen tai ihmisen purema, haavassa on vierasesine tai haava on tulehtunut.

Lue Haavat ja verenvuodot -artikkeli »

Jäykkäkouristusrokote 

Jäykkäkouristus on maaperästä haavoihin saatavien Clostridium tetani -bakteerien elimistössä tuottaman hermomyrkyn aikaansaama tauti. Oireena on lihasten jäykkä halvaus, ja usein seurauksena on hoitoyrityksistä huolimatta kuolema. Tauti on erittäin harvinainen Suomessa. Sitä vastaan on rokote, joka kuuluu yleiseen rokotusohjelmaan. 

Tartunta voi tapahtua, kun haavaan pääsee maaperän likaa ja haava ei pääse ”hengittämään”, eli siihen tulee hapenpuute. Tämä suosii tetanus-bakteeria. Suomessa viimeisimmät jäykkäkouristukset on saatu muun muassa polkupyöräilyssä saadusta haavasta, koiran puremasta ja ruusunpiikin pistosta. Taudin oireet alkavat keskimäärin viikon, viimeistään kolme viikkoa sen jälkeen, kun bakteeri on päässyt lisääntymään likaisessa haavassa. 

Lue Jäykkäkouristus -artikkeli »

Sukupuolitaudit 

Valtaosa seksitautitartunnoista saadaan kotimaasta. Tavallisimpia näistä ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri ja HIV-infektio. Kunnallisissa hoitopaikoissa seksitautien testaus on maksutonta. Kondomin käyttö on paras keino suojautua seksitaudeilta. 

Lue Sukupuolitaudit -artikkeli »