Rikkonainen vuorokausirytmi mahdollisesti varhainen merkki Parkinsonin taudista

Parkinsonin tauti näyttäisi kehittyvän tavallista herkemmin iäkkäille miehille, joiden vuorokausirytmi on epäsäännöllinen ja rikkonainen. Tutkijat arvelevat vuorokausirytmin häiriintymisen olevan varhainen varomerkki meneillään olevasta tautiprosessista.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 2 900 keskimäärin 76-vuotiaan miehen vuorokausirytmiä mitattiin kolmeen otteeseen aktiivisuusrannekkeilla. Yksitoistavuotisen seurannan aikana 78 miestä sai Parkinson-diagnoosin.

Tulokset viittaavat siihen, että vuorokausirytmin muutokset voivat heijastella potilaiden aivoissa jo meneillään olevaa kehitystä, joka johtaa Parkinsonin tautiin. Aiemmissa tutkimuksissa epäsäännöllinen ja sirpaleinen vuorokausirytmi on yhdistetty myös iäkkäiden suurempaan kuolleisuuteen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy vapinan, liikkumisen hidastumisen ja lihasjäykkyyden lisäksi monia muitakin oireita. Sairaus alkaa 50–70 vuoden iässä, ja noin prosentti yli 60-vuotiaista sairastaa sitä. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Neurology 2020;DOI:10.1001/jamaneurol.2020.1623)

https://doi.org/10.1001/jamaneurol.2020.1623