Hepatiitti C:n hoito onnistuu terveysasemalla

Hepatiitti C -infektion hoitaminen on terveysasemalla ja perusterveydenhuollossa jopa tehokkaampaa kuin sairaalassa. Potilaat sitoutuvat hoitoon silloin paremmin ja paranevat todennäköisemmin, australialaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa 140 suonensisäisiä huumeita käyttävää potilasta satunnaistettiin saamaan virusspesifistä lääkehoitoa joko perusterveydenhuollossa tai paikallisessa sairaalassa.

Tulosten perusteella terveysasemalle satunnaistetuista 75 prosenttia aloitti hoidon, mikä oli selvästi enemmän kuin sairaalaan ohjatuilla, joista vain 34 prosenttia aloitti lääkityksen. Terveyskeskuksessa hoidetuista 49 prosentilla hoito oli tehonnut kahdentoista viikon seurannassa, kun sama saavutettiin 30 prosentilla sairaalaan satunnaistetuista.

Havainnot tukevat käytäntöä, jonka mukaan hepatiitti C -tartunnan saaneet pyritään hoitamaan perusterveydenhuollossa. Suomessa näin menetellään tervemaksaisilla potilailla, joiden hoitomyöntyvyyden arvioidaan olevan riittävä ja joilla ei ole terveydentilaan liittyviä vasta-aiheita hoitoon.

Hepatiitti C -infektion saa vuosittain noin tuhat suomalaista. Se leviää veriteitse ja aiheuttaa maksatulehdusta, joka kroonisena lisää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä. Huumeneulojen yhteiskäyttö ja likaiset neulat ovat merkittävin C-hepatiitin leviämisreitti.

Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi hepatiitti C:n eliminoimisen maailmasta merkittävänä terveysongelmana vuoteen 2030 mennessä. Globaalisti yli 70 miljoonalla ihmisellä on hepatiitti C -infektio.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Clinical Infectious Diseases 2020;70:1900–1906)

https://doi.org/10.1093/cid/ciz546