Joogasta lisäapua migreenipotilaille

Säännöllinen joogaharjoitus saattaa suoda lisäapua lääkityksellä jo oleville migreenipotilaille. Tuoreen tutkimuksen perusteella jooga voi vähentää, lyhentää ja lievittää migreenikipuja. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Osana tutkimusta 114 migreenipotilasta satunnaistettiin joko joogaryhmään tai jatkamaan pelkällä migreenilääkityksellä. Myös joogaajat jatkoivat omia lääkityksiään ja kaikkia osallistujia myös valistettiin elämäntapamuutoksista, joilla migreenioireita voi hillitä.

Joogaajat harjoittelivat opettajan johdolla aluksi kolmesti viikossa kuukauden ajan ja sen jälkeen siirtyivät omatoimiseen harjoitteluun kahdeksi kuukaudeksi. Omatoimisia harjoituksia tehtiin viidesti viikossa.

Kun osallistujien oireilua selvitettiin kolmekuukautisen tutkimuksen lopussa, joogaryhmäläisistä selvästi useammat kokivat migreenioireidensa vähentyneen. Joogaryhmään satunnaistetut kärsivät tutkimuksen alussa keskimäärin kahdeksan pääkipujaksoa kuukaudessa, mutta seurannan päättyessä ne olivat vähentyneet viiteen. Vertailuryhmäläisillä vähennys oli kahdeksasta seitsemään.

Joogaryhmään satunnaistetut myös kokivat migreenikipujensa lieventyneen. Lisäksi he tarvitsivat vähemmän migreenilääkkeitä kuin verrokit.

Tulokset olisi syytä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, jotta selviäisi muun muassa se, onko joogaan nyt liitetty hyöty pitkäaikainen. Tulokset eivät myöskään paljasta, mistä joogaan liitetyt hyödyt johtuvat. Aiemmissa tutkimuksissa säännöllinen liikunta on vähentänyt migreenikohtauksia, mikä saattaa selittää myös nyt havaittuja vaikutuksia. Jooga voi myös vähentää stressiä, joka on tunnettu migreenikohtauksien laukaisija.

Migreeniä potee noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

Uutispalvelu Duodecim

(Neurology 2020;DOI:10.1212/WNL.0000000000009473)

https://n.neurology.org/content/early/2020/05/06/WNL.0000000000009473