Säädettävä tekoläppä voisi säästää synnynnäistä läppävikaa potevat lapsipotilaat toistuvilta sydänleikkauksilta

Monet synnynnäistä sydämen läppävikaa potevat tarvitsevat tekoläpän sydämeensä, mutta lapsen kasvaessa läppiä pitää vaihtaa suurempiin. Nyt tutkijaryhmä on kuitenkin kehittänyt tekoläpän, jota voidaan suurentaa lapsen kasvaessa ilman suurta avosydänleikkausta.

Vielä kehitteillä oleva tekoläppä koostuu teräksestä tehtyyn stenttiputkeen asetetuista polymeerisistä lehdyköistä. Kun putkea laajennetaan verisuonen kautta tehtävällä katetritoimenpiteellä, lehdykät liikkuvat ja peittävät suuremman pinta-alan tiiviisti.

Science Translational Medicine -lehden mukaan tekoläppää on testattu nuorilla lampailla, ja kokeissa tekoläppää onnistuttiin säätämään niin, että se laajeni ja pysyi tiiviinä lampaiden kasvaessa kymmenen viikon ajan.

Tästä on vielä pitkä matka siihen, että tekoläppiä asennettaisiin ihmislapsille, mutta jos laajennettava tekoläppä osoittautuu turvalliseksi ja kestäväksi tulevissa tutkimuksissa, se voi säästää tuhansia lapsia vaarallisilta avosydänleikkauksilta ja mullistaa synnynnäisten läppävikojen hoidon.

Uutispalvelu Duodecim

(Science Translational Medicine 2020;531:eaay4006)

https://doi.org/10.1126/scitranslmed.aay4006