Äidin epilepsialääkitys ei este imettämiselle

Epilepsialääkityksellä olevat äidit voivat huoletta imettää lapsiaan, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella äidinmaidon mukana tulevat lääkepitoisuudet ovat hyvin pieniä eivätkä ole vaaraksi vauvalle. Tulokset ovat tervetulleita, sillä tieto äidinmaidon lääkepitoisuuksista on ollut vähäistä.

Tutkimuksessa veren epilepsialääkepitoisuudet mitattiin 350 äidiltä ja heidän 5–20 viikon ikäisiltä vauvoiltaan. Vauvoista 64 prosenttia sai rintamaitoa.

Mittausten perusteella rintamaidon mukana tulevat lääkepitoisuudet olivat hyvin pieniä ja selvästi pienempiä kuin äidin veressä olevat pitoisuudet. Tutkimuksessa mukana olleita lapsia seurataan vielä kuusivuotiaaksi saakka, jotta mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset selviävät, mutta nyt saatujen ja aiempien tulosten valossa tutkijat pitävät imettämistä turvallisena myös epilepsialääkityksellä oleville.

Raskauden aikana monet epilepsialääkkeet voivat suurentaa muun muassa sikiön epämuodostumien riskiä, mutta epilepsian hoitamatta jättäminen on silti sikiölle suurempi riski kuin lääkitys. Raskautta suunnittelevilla naisilla lääkehoitoa voidaan myös kokeilla lopettaa, jos epilepsia on hyvällä hoidolla ja edellisestä kohtauksesta kulunut 3–5 vuotta. Epämuodostumien riskiä voi pienentää syömällä foolihappolisiä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Neurology 2019;DOI:10.1001/jamaneurol.2019.4443)

https://doi.org/10.1001/jamaneurol.2019.4443