Uusi perfuusiolaite pitää maksan elossa viikon kehon ulkopuolella

Tutkijat ovat kehittäneet kehon ulkopuolisen laiteen, jolla huonokuntoiset maksat saadaan pidettyä elossa jopa viikon ajan. Laite mahdollistaa myös huonokuntoisten tai vaurioituneiden maksojen korjaamisen, tutkijat kertovat Nature Biotechnology -lehdessä. Perfuusiolaite toimii matkimalla kehon toimintaa.

Laitetta on nyt testattu huonokuntoisilla maksoilla, jotka nykymenetelmin eivät kelpaisi elinsiirtoon. Kokeissa kuusi kymmenestä huonokuntoisesta maksasta palasi toimintakykyiseksi viikon sisällä perfuusiolaitteeseen kytkemisestä. Seuraava askel on käyttää näitä maksoja varsinaisissa elinsiirroissa, mutta tähän on vielä matkaa.

Nykyisillä menetelmillä maksat saadaan pidettyä kunnossa kehon ulkopuolella vain noin 24 tuntia, joten laite voi tutkijoiden mukaan merkittävästi lisätä elinsiirtoihin saatavilla olevien maksojen määrää. Samantapaisia laitteita on kehitetty myös sydänsiirteitä varten. Laitteessa sydämeen syötetään verta, mikä pitää sen pitempään kunnossa. Nyt kehitetty maksan perfuusiolaite säätelee myös muun muassa glukoositasoja ja kuona-aineiden poistoa.

Uutispalvelu Duodecim

(Nature Biotechnology 2020;DOI:s41587-019-0374-x)

https://www.nature.com/articles/s41587-019-0374-x