Psykoosiin sairastuneiden kognitiiviset mielentoiminnot saattavat heikentyä

Psykoosipotilaiden kognitiiviset mielentoiminnot näyttäisivät heikkenevän nopeammin kuin terveiden samanikäisten, tutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin 20-vuotisessa seurannassa. Kognitiiviset toiminnot tarkoittavat tiedon vastaanottamiseen, käsittelyyn ja muistamiseen liittyviä kykyjä.

JAMA Psychiatry -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 445 psykoosipotilaan ja 260 terveen seurantaan, ja sen perusteella eroja havaitaan varsinkin kielellisissä taidoissa ja toiminnoissa sekä toiminnan ohjauksessa. Myös muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät potilailla seurannan aikana, mutta ne heikkenivät suurin piirtein samaa tahtia kuin verrokeilla.

Brittitutkijoiden havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa samanlaisia yhteyksiä ei useinkaan ole näkynyt. Aiemmat selvitykset ovat tosin olleet lyhempiä, joten on mahdollista, että kognitiiviset erot eivät ole ehtineet ilmaantua. Nyt julkaistut tulokset on kuitenkin hyvä varmistaa suuremmissa ja vielä pitemmissä lisätutkimuksissa.

Psykoosi tarkoittaa mielisairautta, jossa todellisuudentaju on huomattavan vääristynyt ja potilaalla on vaikeuksia tunnistaa mikä on totta ja todellista ja mikä ei. Skitsofrenia on yleisin psykoottinen häiriö. Siihen sairastuu noin yksi sadasta.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Psychiatry 2019;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2019.3993)

https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2019.3993