Joka kymmenes syöpäpotilas menehtyy sydän- ja verisuonitauteihin

Syöpäpotilaat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan myös suurentuneessa vaarassa sairastua ja menehtyä moniin sydän- ja verisuonitauteihin. Arviolta joka kymmenes potilas menehtyy niihin. Tulokset perustuvat 3,2 miljoonan yhdysvaltalaisen syöpäpotilaan terveystietoihin vuosilta 1973–2012.

Riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin oli suurin syöpädiagnoosia seuraavan vuoden aikana sekä potilailla, jotka olivat sairastuneet alle 35-vuotiaana. Riskit kuitenkin näkyivät merkittävällä osalla potilaista koko loppuelämän ajan, tutkijat havaitsivat.

Suurin osa eli noin 60 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista johtuvista kuolemista sattui potilaille, jotka olivat sairastuneet rinta-, eturauhas- tai virtsarakkosyöpään. Nämä olivat myös yleisimmät syövät tässä potilasjoukossa.

Kaikkein suurinta sydän- ja verisuonitautikuolleisuus oli potilailla, joiden syövät olivat aggressiivisia ja vaikeasti hoidettavia. Tällaisia olivat muun muassa keuhko-, maksa-, vatsa- ja haimasyövät. Kaikkiaan 38 prosenttia potilaista menehtyi syöpään ja 11 prosenttia sydän- ja verisuonitauteihin.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta yhdysvaltalaisten selvitys on tiettävästi tähän mennessä suurin ja kattavin. Todennäköisesti havaitut sydänriskit johtuvat ainakin osin syöpähoidoista, mutta on myös mahdollista, että osa potilaista sairastaa sydän- ja verisuonitauteja jo syöpädiagnoosin saadessaan. Syöpä ja syöpähoidot saattavat näissä tapauksissa heikentää heidän ennustettaan.

Tulokset antavat aiheen panostaa entistä enemmän syöpäpotilaiden sydänriskien tunnistamiseen ja hoitoon. Monilla voitaisiin aloittaa ehkäiseviä toimia jo ennen syöpähoitoja, minkä lisäksi potilaita olisi hyvä seurata ja hoitaa myös niiden jälkeen.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(European Heart Journal 2019;DOI:10.1093/eurheartj/ehz766)

https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz766