Lihavuusleikkaus saattaa altistaa sikiön epämuodostumille – foolihappolisät kumoavat riskin

Synnynnäisten epämuodostumien riski näyttäisi olevan hieman suurempi, jos äiti on ollut lihavuusleikkauksessa ennen raskautta. Yhteys johtuu mahdollisesti lihavuusleikkauspotilaiden ravitsemuksellisista ongelmista.

Tutkimus perustuu tietoihin lähes 2,2 miljoonasta raskaudesta vuosilta 1989–2016. Näistä runsaat 1 800 oli naisilla, jotka olivat olleet lihavuusleikkauksessa.

Synnynnäiset epämuodostumat olivat noin viidenneksen yleisempiä lihavuusleikkauksessa olleiden lapsilla, kun vertailukohtana olivat normaalipainoiset tai lihavat äidit, joita ei ollut leikattu. Erityisesti sydämen sekä tuki- ja liikuntaelinten epämuodostumat olivat yleisempiä lihavuusleikkauksessa olleiden lapsilla. Myös pelkkä lihavuus suurensi riskejä, mutta selvästi vähemmän.

Tarkemmassa analyysissa tutkijat havaitsivat lihavuusleikkaukseen liitettyjen riskien katoavan, jos äiti oli saanut raskauden aikana foolihappolisiä. Foolihappo ehkäisee hermostoputken sulkeutumishäiriötä, minkä vuoksi sitä suositellaan kaikille raskaana oleville.

Foolihappoa koskeva havainto viittaa lihavuusleikkaukseen liitettyjen riskien mahdollisesti selittyvän ravitsemuksellisilla seikoilla. Lihavuusleikkauksen jälkeen potilaat eivät pysty syömään yhtä paljon kuin ennen, mikä voi altistaa puutoksille. Tämän takia potilaat joutuvat käyttämään monivitamiinivalmisteita sekä D-vitamiinilisiä koko elämänsä. Raskauden aikana heidän olisikin hyvä kiinnittää vielä entistä enemmän huomiota ravitsemukseensa.

Käytännössä nyt havaitut riskit eivät ole kovin suuria, sillä epämuodostumat ovat varsin harvinaisia myös lihavuusleikkauksessa olleilla, mutta ne kannattaa silti huomioida.

Suomessa syntyy vuosittain noin 3 000 lasta, joilla on jokin merkittävä epämuodostuma.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2019;DOI:10.1093/ajcn/nqz195)

https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz195