Lisää näyttöä pre-eklampsian ja sydän- ja verisuonitautien yhteydestä

Pre-eklampsia eli raskausmyrkytys on monissa tutkimuksissa yhdistetty suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan. Brittitutkimuksen mukaan yhteys pitää edelleen paikkansa nykyväestöissä, ja se koskee myös kaikkia aivoverenkiertohäiriöitä. Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan.

Tutkijat selvittivät pre-eklampsian vaikutuksia keräämällä tietoja 1,3 miljoonasta naisesta ja 1,9 miljoonasta raskaudesta vuosilta 1997–2016. Seurannan aikana naisilla todettiin 18 000 sydän- ja verisuonitautioiretta.

Pre-eklampsia liittyi noin kaksinkertaiseen riskiin sairastua aivoverenkiertohäiriöihin, sydäninfarktiin ja muihin ateroskleroottisiin sydänoireisiin, ääreisvaltimotautiin, sydämen vajaatoimintaan, eteisvärinään tai kroonisesti korkeaan verenpaineeseen. Myös riski menehtyä sydän- ja verisuonitautien oireisiin oli pre-eklampsiaa poteneilla suurempi kuin naisilla, joilla ei ollut pre-eklampsiaa tai raskauden aikaisia verenpaineongelmia.

Sairastumisriskit alkoivat näkyä jo vuosi raskauden jälkeen, ja osa tapauksista havaittiin jo alle 40-vuotiailla.

Brittien havainnot vahvistavat ja tarkentavat tutkimusnäyttöä pre-eklampsian ja raskauden aikaisen verenpaineen nousun pitkäkantoisista sydän- ja verisuonitautiyhteyksistä. Ne viittaavat myös siihen, että pre-eklampsiaa poteneet naiset hyötyisivät tehostetusta sydänriskitekijöiden hoidosta ja seurannasta jo suhteellisen nuoresta saakka.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Pre-eklampsia todetaan Suomessa noin kolmella prosentilla eli vuosittain noin 1 800:lla raskaana olevista naisista. Se voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapenpuutetta ja jopa sikiökuolemia.

Uutispalvelu Duodecim

(Circulation 2019;140:1050–1060)

https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.038080