Liikunnan vähentäminen näkyy terveysriskeissä jo parissa viikossa

Vähäisen liikunnan ja fyysisen passiivisuuden terveyshaitat alkavat näkyä jo kahdessa viikossa, tuore tutkimus osoittaa. Havainto korostaa tasaisesti aktiivisen elämäntavan hyötyjä.

Tutkimuksen tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 22 vapaaehtoista rajoitti aktiivisuuttaan kahden viikon ajan, minkä jälkeen he nostivat aktiivisuutensa entiselle tasolle. Kaikki osallistujat olivat terveitä ja liikkuivat runsaasti (yli 10 000 askelta päivässä).

Kun osallistujat pudottivat päivittäistä aktiivisuuttaan lähes 10 000 askeleella ja lisäsivät passiivista löhöilyä runsaalla kahdella tunnilla päivässä, heidän vyötärönympäryksensä lähti suurenemaan, insuliiniaineenvaihdunta heikkeni ja maksan rasvoittuminen lisääntyi. Lisäksi heidän fyysinen kuntonsa heikkeni ja verisuonten sisäpintojen toiminta huononi.

Havaitut muutokset korjaantuivat seuraavien viikkojen aikana, kun osallistujat palasivat tavalliseen, fyysisesti aktiiviseen elämäntapaansa. Tutkimukseen osallistuneet olivat kolmekymppisiä ja normaalipainoisia.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että jo lyhyet fyysisesti passiiviset jaksot voivat suurentaa terveysriskejä. Jos tilanne jatkuu pitempään, vuosien varrella riskitekijät altistavat muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.

Uutispalvelu Duodecim

(EASD Annual Meeting Abstract 1146)

https://drive.google.com/file/d/1DGzH5QjLU46kSY9Tu10CME_Kokp5xGmN/view