Maidon rasvat eivät diabetesriski

Maidon sisältämät rasvat eivät altista tyypin 2 diabetekselle, mutta niiden vähentäminen ja korvaaminen täysjyväviljalla voisi pienentää sairastumisriskiä entisestään. Muut eläinperäiset rasvat ja huonot hiilihydraatit puolestaan saattavat hieman lisätä diabetesriskiä.

Tiedot käyvät ilmi American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin kolmen aikaisemman tutkimuksen ja yhteensä lähes 200 000 miehen ja naisen pitkäaikaisia seurantatietoja. Seurannan aikana lähes 17 000 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Ruokavalion maitorasvat eivät liittyneet sairastumisriskiin, kun vertailukohtana oli ruokavalion hiilihydraattipitoisuus. Riski kuitenkin suureni hieman, jos maitorasvojen osuutta vähennettiin ja korvattiin muilla eläinrasvoilla tai ns. huonoilla hiilihydraateilla.

Vaikka maitorasvat eivät suurentaneet diabetesriskiä, sairastumisen todennäköisyys pieneni, jos maitorasvoja korvasi täysjyväviljoilla. Muutos ei ollut kuitenkaan kovin suuri, vain 7 prosenttia.

Havainnot perustuvat suuriin ja laadukkaisiin aineistoihin, mutta on silti mahdollista, että ruokavalioiden lisäksi muutkin seikat ovat vaikuttaneet tuloksiin. Tulokset viittaavat joka tapauksessa siihen, että maidon sisältämillä rasvoilla ei ole merkittävää vaikutusta diabetesriskiin.

Tutkimusten mukaan maidolla voi olla monia suotuisia terveysvaikutuksia. Maito sisältää muun muassa kalsiumia, fosforia, kaliumia ja magnesiumia, jotka saattavat alentaa verenpainetta. Erityisesti jogurtti ja muut hapatetut maitotuotteet ovat tutkimusten perusteella terveellisiä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2019;DOI:10.1093/ajcn/nqz176)

https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz176