Ajankohtaiset

Aspiriini turvallista myös aivoverenvuodon jälkeen

Aspiriini ja muut veren hyytymistä hillitsevät lääkkeet ehkäisevät monia sydänoireita niiden vaarassa olevilta, mutta samalla ne voivat altistaa verenvuodoille. Tämän vuoksi lääkityksissä on oltu varovaisia esimerkiksi potilailla, jotka ovat sairastuneet aivoverenvuotoon. Tuoreen RESTART-tutkimuksen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että lääkitykset ovat todennäköisesti turvallisia myös tässä potilasryhmässä.

Lancet-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 540 aivoverenvuodon saaneen brittipotilaan kaksivuotiseen seurantaan. Kaikki potilaat olivat sairastuneet ollessaan veren hyytymistä hillitsevällä lääkityksellä.

Veren hyytymistä hillitsevän lääkityksen jatkaminen ei suurentanut potilaiden vaaraa sairastua uuteen aivoverenvuotoon, tulokset osoittivat. Lääkitys sen sijaan pienensi heidän riskiään sairastua muihin aivoverenkiertohäiriöihin ja sydäninfarktiin. Myös riski menehtyä sydänperäisiin syihin pieneni.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat veren hyytymistä hillitsevän lääkityksen hyötyjen olevan haittoja suurempia myös potilailla, jotka ovat sairastaneet aivoverenvuodon. Seuraavaksi tutkijat aikovat jatkaa potilaiden seurantaa ainakin kahdella vuodella, jotta tulokset saisivat vahvistuksen.

Suomessa aivoverenvuotoon sairastuu noin 1 500 ihmistä vuosittain. Yleisin aivoverenvuodon syy on verenpainetauti, joka aiheuttaa muutoksia pienten aivoverisuonien seinämiin.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2019;DOI:10.1016/S0140-6736(19)30840-2)

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30840-2/fulltext