Statiinit tepsivät myös yli 75-vuotiailla

Statiini-kolesterolilääkkeet ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja, mutta niiden tehosta ja sopivuudesta yli 75-vuotiaille on ollut vähänlaisesti tutkimusnäyttöä. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella ne kyllä vähentävät sairastumisia tässäkin ikäryhmässä, mutta teho on jonkin verran heikompi kuin nuoremmilla.

Lancet-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 28 satunnaistetun ja lumekontrolloidun statiinitutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella jokainen statiineilla aikaan saatu 1 mmol/l vähennys LDL-kolesterolitasoissa pienentää vakavien sydän- ja verisuonitautioireiden ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiä noin 20 prosenttia, ja tämä havaitaan riippumatta potilaan iästä.

Yli 75-vuotiaat hyötyivät statiineista, jos he olivat jo sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin, mutta sairastumisten ennaltaehkäisyssä lääkitys ei ollut yhtä tehokas. Statiinit eivät vaikuttaneet iäkkäiden kuolleisuuteen tai syöpäriskiin.

Statiinien tehosta yli 75-vuotiailla kaivataan lisää tutkimustietoa, mutta nyt saadut tulokset viittaavat lääkitysten hyödyttävän myös iäkkäitä. Yli 75-vuotiaat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin nuoria todennäköisemmin, joten vaikka statiinien hyödyt pienenevät potilaan ikääntyessä, käytännössä vaikutus on samaa luokkaa tai jopa suurempi kuin nuoremmissa ikäluokissa, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2019;393:407–415)

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31942-1/fulltext