Suolistobakteerit saattavat vaikuttaa maitoallergian kehittymiseen

Suoliston bakteerikannoilla on mahdollisesti vaikutusta siihen, miten todennäköisesti lapselle kehittyy maitoallergia. Havainnot viittaavat varsinkin tiettyjen Anaerostipes caccae -bakteerien vaikutukseen.

Arvostetussa Nature Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa terveiden ja maitoallergisten vauvojen suolistobakteereja siirrettiin steriilissä ympäristössä kasvatettuihin hiiriin, joiden suolistossa ei ollut lainkaan bakteereja.

Kun hiirille annettiin ensimmäistä kertaa lehmänmaitoa, allergisten vauvojen bakteereita saaneille kehittyi hengenvaarallinen anafylaktinen allerginen reaktio. Sama tapahtui verrokkihiirille, jotka eivät saaneet bakteerisiirteitä, mutta terveiltä vauvoilta suolistobakteereja saaneet eivät oireilleet lainkaan.

Kun tutkijat tarkastelivat hiirten suolistojen bakteerikantoja, esiin nousi mahdollinen selitys eroille allergisissa reaktioissa. Ainoastaan terveiden vauvojen bakteereja saaneiden suolistossa oli analyysin mukaan Anaerostipes caccae -bakteereita, jotka on aiemmin yhdistetty myös pienentyneeseen pähkinäallergioiden riskiin.

Havainnot ovat vielä alustavia ja niitä kannattaa tulkita varoen. Jos ne kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, ne voivat avata keinon ehkäistä ja mahdollisesti hoitaa lasten ruoka-aineallergioita.

Uutispalvelu Duodecim

(Nature Medicine 2019)

https://www.nature.com/nm/