Joka neljäs sairastuu aivoverenkiertohäiriöön

Arviolta joka neljäs aikuinen sairastuu elämänsä aikana aivoverenkiertohäiriöön, globaali selvitys osoittaa. Tutkimus kattaa 195 maata eri puolilta maapalloa.

New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset osoittavat sairastumisriskin suurimmaksi Itä-Aasiassa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa, missä 30–40 prosenttia aikuisista sairastuu johonkin aivoverenkiertohäiriöön elämänsä aikana. Riskimaita olivat varsinkin Kiina, Latvia, Romania, Bulgaria ja monet entisen Jugoslavian maat.

Vähiten aivoverenkiertohäiriöitä on Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, mikä todennäköisesti johtuu muista sairauksista aiheutuvasta kuolleisuudesta. Tämän takia aivoverenkiertohäiriöt eivät ehdi näkyä tilastoissa.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat globaalisti myös yleistyneet, selvitys osoittaa. Vuonna 1990 niihin sairastui arviolta 23 prosenttia eli kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2016.

Suomessa vuosittain noin 24 000 henkilöä sairastuu ja 4 500 menehtyy aivoverenkiertohäiriöön. Sairastumisia voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Savuttomuus, liikunta, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, liikakilojen laihduttaminen sekä kohtuullisuus alkoholin käytössä pienentävät sairastumisriskiä. Myös kohonneen verenpaineen ja kolesteroliarvojen hoitaminen ehkäisee sairastumisia.

Uutispalvelu Duodecim

(NEJM 2018;379:2429–2437)

http://doi.org/10.1056/NEJMoa1804492