Lääkkeet ja elintapamuutokset estävät esidiabeteksen etenemisen

Varsinaista diabetesta lievempi glukoosiaineenvaihdunnan häiriö kehittyy yleensä diabetekseksi, mutta asianmukaisella hoidolla sairastuminen voidaan estää. Tuoreen tutkimuksen perusteella tähän tarvitaan elintapamuutosten lisäksi myös lääkkeitä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 1 800 esidiabetesta potevan aikuispotilaan kolmivuotiseen seurantaan ja toistuviin terveyskartoituksiin. Osana tutkimusta kohtalaisen sairastumisriskin potilaat saivat elintapaohjauksen lisäksi metformiinia sekä pioglitatsonia. Suuressa diabetesvaarassa olevat saivat lisäksi GLP-1-agonisteja. Lääkityksistä kieltäytyneet saivat pelkkää elintapaohjausta.

Verrattuna vain elämäntapavalmennusta saaneisiin kummatkin lääkeryhmät säästyivät aikuistyypin diabetekselta selvästi todennäköisemmin. Kun elintaparyhmäläisistä 11 prosenttia sairastui diabetekseen, lisäksi kahta lääkettä saaneista sairastui vain 5 prosenttia ja kolmea lääkettä saaneista ei sairastunut yksikään.

Tutkimuksessa käytetyt lääkkeet parantavat insuliinin erittymistä ja lisäävät sen tehokkuutta. Selvin hoidon onnistumista ennustava seikka olikin haiman beetasolujen toimintakyky. Kyseiset solut vastaavat kehon insuliinintuotannosta.

Suomalaismiehistä 16 prosenttia ja naisista 11 prosenttia sairastaa aikuistyypin diabetesta, mutta suurin piirtein yhtä monella on esidiabetes. Ilman elämäntapamuutoksia ja hoitoa esidiabetes etenee usein varsinaiseksi diabetekseksi.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet Diabetes & Endocrinology 2018;DOI: 10.1016/S2213-8587(18)30234-1)

https://doi.org/10.1016/S2213-8587(18)30234-1

Aihetta käsitellään myös Duodecimin terveysuutisissa YouTubessa