Lääkärin työuupumus vaarantaa potilaan hoidon

Työuupumuksen kanssa kamppailevat lääkärit tekevät enemmän virheitä eivätkä pysty hoitamaan potilaita niin hyvin kuin pitäisi. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella tämä koskee varsinkin uransa alkuvaiheissa olevia lääkäreitä.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 47 tutkimuksen ja 42 000 lääkärin tiedot, ja niiden perusteella työuupumusta potevat tekivät potilaan turvallisuuden vaarantavia virheitä noin kaksi kertaa enemmän kuin muut lääkärit. Heidän potilaansa saivat muutenkin huonompaa hoitoa, ja potilaat myös olivat tyytymättömiä saamaansa hoitoon.

Lääkäreiden työuupumus ja burnoutit aiheuttivat eniten ongelmia nuorille lääkäreille, jotka olivat olleet alalla vasta joitain vuosia. On tosin mahdollista, että kokeneista ja arvostetuista lääkäreistä tehdään vähemmän valituksia, vaikka heidän työuupumuksensa vaikuttaisi hoitoon.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Työuupumus on ongelma myös Suomen lääkärikunnassa. Lähes puolet suomalaislääkäreistä on kokenut merkittävää työuupumusta jossain vaiheessa, ja kansainväliset tutkimustulokset viittaavat samaan.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Internal Medicine 2018;DOI.10.1001/jamainternmed.2018.3713)

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2698144