Seleenilisät voivat altistaa diabetekselle

Seleeni on tarpeen ihmiselle, mutta seleenilisiä syövät saattavat tietämättään saattaa itsensä suurempaan vaaraan sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tulokset käyvät ilmi 55 tutkimuksen meta-analyysista, jossa tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen.

Analyysin perusteella seleenilisiä saaneet sairastuivat tyypin 2 diabetekseen 11 prosenttia todennäköisemmin kuin lumevalmisteita saaneet. Sama havaittiin ei-kokeellisissa tutkimuksissa, ja niiden perusteella sairastumisriski oli noin kolminkertainen potilailla, joiden veren tai plasman seleenipitoisuus oli suuri.

Tutkijat korostavat nyt havaitun riskin olevan pieni, mutta pienetkin vaikutukset voivat näkyä suurina muutoksina väestötasolla. Tämän vuoksi tarpeetonta seleenilisien käyttöä kannattaisi välttää.

Seleeni on elimistölle välttämätön alkuaine, joka mm. suojelee soluja hapettumisen vaurioilta. Se on tarpeen ihmisen terveydelle, mutta myrkyllinen liian suurina pitoisuuksina. Suomalaiset saavat yleensä sopivasti seleeniä ravinnostaan. Luonnostaan sitä on varsinkin täysjyväviljassa, lihassa ja kalassa.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta luku on todennäköisesti suurempi. Monet eivät myöskään tiedä sairastuneensa.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Epidemiology 2018;33:789–810)

https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-018-0422-8