Maito ja jogurtti saattavat vähentää sydänriskejä

Maitotuotteita päivittäin käyttävien on joissain tutkimuksissa havaittu olevan pienentyneessä sydänoireiden ja aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Uusimmassa Lancet-lehdessä julkaistu suuri tutkimus antaa lisää näyttöä tästä, mutta tulokset eivät silti ole aukottomia.

Tutkimus on tervetullut, sillä se on ensimmäinen suuri, eri ruokakulttuureja ja viisi mannerta kattava selvitys maitotuotteiden sydänvaikutuksista. Tutkimukseen osallistui lähes 140 000 henkilöä 21 eri maasta. Maat olivat pääosin köyhiä tai keskituloisia. Osallistujien maitotottumuksista kyseltiin yhdeksänvuotisen seurannan aluksi, ja seurannan aikana hieman alle 11 000 heistä sairastui tai menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenkiertohäiriöön.

Analyysin perusteella päivittäin ainakin kahdesti maitotuotteita nauttivat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin ja menehtyivät niihin noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät käyttäneet maitotuotteita. Myös aivoverenkiertohäiriöt olivat maitoa käyttävillä harvinaisempia, ja yhteys oli jopa voimakkaampi kuin sydänoireiden kohdalla.

Havainnot ovat mielenkiintoinen viittaus maitotuotteiden mahdollisista terveyshyödyistä köyhissä ja keskituloisissa maissa, joissa monissa maito ei ole keskeinen osa ruokakulttuuria. Tuloksista on kuitenkin vaikea päätellä, mikä tarkalleen maitotuotteissa tai niitä päivittäin käyttävissä selittää suotuisat vaikutukset.

Yksi mahdollinen mekanismi on verenpaine, jonka hallinnassa maitotuotteilla saattaa olla osansa. Kalium, magnesium ja kalsium – joita maidossa on runsaasti – voivat laskea verenpainetta, mikä puolestaan pienentää sydänoireiden ja aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa. Hapattamalla tehty jogurtti saattaa myös vaikuttaa suoliston bakteerikantojen välityksellä.

Vaikka tulokset viittaavat maitotuotteiden ja myös täysrasvaisten maitotuotteiden terveellisyyteen, tutkimuksen menetelmälliset rajoitukset, nuorehko osallistujakunta ja lyhyehkö seuranta-aika jättävät myös paljon sijaa epäilyille. Tulosten perusteella voi kuitenkin todeta, että maitotuotteiden päivittäinen käyttö ei ole ainakaan haitaksi.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)31812-9)

http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31812-9