Lääkeannoksen suurentaminen ei vähennä kihtipotilaan kuolleisuutta

Kihdin hoitaminen voi tutkimusten mukaan pidentää potilaiden elämää, mutta lääkeannoksien kasvaessa hyödyt saattavat kadota. Tuoreen tutkimuksen mukaan tällöin kuolleisuusvaikutus voi jopa kääntyä hieman negatiiviseksi, vaikka oireet lievenisivätkin.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä, ja sen mukaan allopurinoli-lääkkeellä hoidettujen potilaiden kuolleisuus oli kahden vuoden seurannassa noin kymmenyksen suurempaa, jos heidän lääkeannoksiaan suurennettiin tasaisesti. Vertailukohtana olivat potilaat, joiden lääkitys pysyi samana tai sitä kevennettiin.

Kymmenen prosentin muutos kuolleisuudessa on hyvin pieni ja se saattaa osin selittyä muillakin seikoilla kuin allopurinoliannoksen suurentamisella. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varoen. Ne joka tapauksessa viittaavat siihen, että annoksen suurentaminen ei ainakaan pienennä potilaiden kuolleisuutta.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Allopurinoli vähentää virtsahapon muodostusta elimistössä. Kihtiä voi hoitaa myös elämäntapa- ja varsinkin ruokavaliomuutoksilla, sillä esimerkiksi alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Uutispalvelu Duodecim

(Arthritis & Rheumatology 2018;DOI: 10.1002/art.40486)

https://doi.org/10.1002/art.40486