D-vitamiinilisä raskauden aikana parantaa lapsen kasvua

Raskaana oleville suositellaan D-vitamiinilisiä, sillä ne auttavat mm. kalsiumin imeytymistä ja sikiön luuston kehitystä. Tuoreessa kanadalaistutkimuksessa tämä varmistettiin ja D-vitamiinilisien havaittiin myös edistävän lapsen kasvua.

JAMA Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset kokoavat yhteen 24 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot ja 5 400 äidin ja lapsen terveystiedot.

Aineistojen analyysin perusteella D-vitamiinilisiä käyttäneiden lapset olivat selvästi harvemmin pienikokoisia raskauden kestoon suhteutettuna. Myös lasten D-vitamiini- ja kalsiumtasot olivat paremmat kuin verrokkien, minkä lisäksi heidän syntymäpainonsa oli keskimäärin suurempi. D-vitamiinilisiä käyttäneiden lapset myös jatkoivat suotuisaa kasvua ensimmäisen elinvuotensa. D-vitamiinilisiin ei liittynyt haittavaikutuksia.

Hyödyt saamiseen riitti alle 2000 IU:n eli alle 50 mikrogramman päiväannokset. Tämän suuruiset annokset myös pienensivät kohtukuoleman ja syntymää seuraavan kuukauden sisällä tapahtuvan kuoleman vaaraa.

Suomessa D-vitamiinilisää suositellaan kaikille raskaana oleville ympäri vuoden 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta turvallinen kokonaissaannin yläraja on noin 100 mikrogrammaa. Erityisesti suositellaan D3-muotoa.

Hiljattain ilmestyi myös suomalaistutkimus, jossa selvitettiin D-vitamiinilisien, ja etenkin suosituksia suurempien vitamiiniannosten vaikutuksia pikkulasten terveyteen. Tulosten perusteella nykyinen 10 mikrogramman päiväannos on riittävä turvaamaan lapsen luuston kehityksen. Suuremmat annokset eivät myöskään vähentäneet infektioita.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Pediatrics 2018;DOI:10.1001/jamapediatrics.2018.0302)

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2681636