Aivovamma yhteydessä dementiariskiin vielä vuosikymmeniä myöhemmin

Aivovammojen on pitkään tiedetty altistavan dementialle, mutta tutkimuksista ei ole selvinnyt, miten pitkään tuo yhteys näkyy. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan riski pienenee vähitellen, mutta osaa potilaista se koskee vielä 30 vuotta myöhemmin.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat suureen, yli 3,3 miljoonaa henkilöä kattavaan rekisteriaineistoon. Aineiston avulla he kokosivat kolme eri tutkimuskohorttia. Ensimmäiseen poimittiin tiedot 160 000 aivovamman saaneesta ja tuplamäärästä terveitä verrokkeja. Toisessa 140 000 dementiadiagnoosin saanutta verrattiin terveisiin ja kolmanteen kohorttiin poimittiin tiedot 47 000 sisarusparista, joissa vain toinen sisarus oli saanut aivovamman.

Osallistujia seurattiin viidentoista vuoden ajan, ja tuona aikana dementiadiagnoosit havaittiin yleisemmäksi henkilöillä, jotka olivat kärsineet aivovammasta. Yhteys oli voimakkain vammautumista seuraavan vuoden aikana. Tällöin sairastumisriski oli peräti 3–4 kertaa suurempi kuin osallistujien, jotka eivät olleet saaneet aivovammaa. Riski vähitellen pieneni vuosien varrella, mutta yhteys näkyi rekistereissä vielä 30 vuotta vammautumisesta. Tuolloin riski oli tosin enää hyvin pieni, vain neljänneksen suurempi kuin verrokkien.

Ruotsalaisten tulokset vahvistavat ja laajentavat näyttöä aivovammojen ja dementian yhteydestä, mutta tuloksia kannattaa silti tulkita varoen. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimuksen menetelmällisten rajoitteiden takia myös hyvin monet muut tekijät ovat voineet vaikuttaa dementian kehittymiseen. Tämän vuoksi tuloksista on vaikea päätellä, miten suuri dementiavaikutus aivovammoilla käytännössä on.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(PLOS Medicine 2018;15:e1002496)

https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002496