Ilmansaasteet merkittävä sydänsairauksien riskitekijä myös Etelä-Koreassa

Kaupunkien ilmansaasteet ja varsinkin ilman PM2,5-pienhiukkaset altistavat monille sydän- ja verisuonitautien oireille, eteläkorealaistutkimus osoittaa. Tutkimus viittaa myös siihen, että saasteet ovat suurempi terveysriski Etelä-Korean Soulissa kuin esimerkiksi Euroopan kaupungeissa.

Tulosten perusteella soulilaisten riski sairastua tai menehtyä sydäninfarktiin, sydämen vajaatoimintaan tai aivoverenkiertohäiriöön suurenee tasaisesti sitä mukaa, kun asuinalueen ilmansaastepitoisuus suurenee. PM2,5-pienhiukkasten pitkäaikaispitoisuuksissa jokainen mikrogramman lisäys kuutiossa hengitysilmaa suurensi riskejä 36 prosenttia. Pienhiukkasten lisäksi myös hengitysilman suuremmat hiukkaset sekä häkä, rikkidioksidi ja typpidioksidi liittyivät suurentuneeseen sairastumisriskiin, tulokset osoittivat.

Vaikutus oli suurempi kuin eurooppalais- ja yhdysvaltalaistutkimuksissa on havaittu, mutta tutkijoiden mukaan Soulin kaupunki-ilma on keskimäärin saastuneempaa kuin Euroopan tai Yhdysvaltojen kaupunkien, mikä saattaa selittää eron.

Suomessa hengitysilman PM2,5-hiukkaset ovat peräisin liikenteestä ja paikallisesti puun pienpoltosta, mutta valtaosa hiukkasista kulkeutuu meille tuulen mukana ulkomailta. PM2,5-hiukkaset altistavat sydänoireiden lisäksi myös hengityselinten taudeille ja voivat lyhentää niitä sairastavien elinikää.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American Heart Association 2017;DOI:10.1161/JAHA.117.007170)

https://doi.org/10.1161/JAHA.117.007170