Valkosolujen määrä saattaa ennustaa sydäntautikuolleisuutta

Valkosolujen runsaus veressä voi tuoreen tutkimuksen mukaan kertoa, miten todennäköisesti henkilö menehtyy sepelvaltimotautiin tai muihin syihin seuraavien 16 vuoden aikana. Valkosolut puolustavat elimistöä taudinaiheuttajilta ja mm. syövältä, mutta ne saattavat myös osallistua tulehduksellisten sairauksien syntyyn.

Tulosten perusteella suuret valkosolupitoisuudet seurannan alussa sekä kolme vuotta myöhemmin kummatkin liittyivät suurentuneeseen riskiin menehtyä seurannan aikana. Yhteys koski sepelvaltimotaudeista johtuvia kuolemia, mutta myös kokonaiskuolleisuutta.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmissakin tutkimuksissa, mutta niiden perusteella on jäänyt epäselväksi, miten paljon yhteydet johtuvat valkosoluista ja kuinka paljon potilaiden mahdollisista sairauksista ja elintavoista. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteydet havaittiin ainakin riippumatta tupakoinnista ja aikaisemmista sairauksista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 160 000 vaihdevuodet ylittänyttä naista.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Epidemiology 2017;186:63 – 72)

http://dx.doi.org/10.1093/aje/kww226