Yölliset jalkakrampit eivät helpota magnesiumilla

Magnesiumvalmisteita käytetään usein kramppien ja etenkin yöllisten jalkakramppien itsehoitoon, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan magnesiumilla ei todennäköisesti ole toivottua vaikutusta.

JAMA Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa vajaat sata iäkästä yöllisistä jalkakrampeista kärsivää satunnaistettiin neljäksi viikoksi saamaan joko magnesiumoksidikapseleita tai lumevalmistetta.

Kun tutkijat vertasivat potilaiden oireita hoitojen päätyttyä, he havaitsivat oireiden vähentyneen saman verran kummassakin ryhmässä. Eroja ei havaittu myöskään oireiden vakavuudessa, kestossa eikä unenlaadussa tai koetussa elämänlaadussa. Näin ollen potilaiden mahdollisesti magnesiumista saamat hyödyt perustuivat lumevaikutukseen eikä magnesiumiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen pienuuden ja lyhyyden vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta magnesiumin vaikutuksista jalkakramppeihin ei ole tehty suurempiakaan selvityksiä. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu sekä nyt julkaistun kaltaisia että magnesiumin tehoon viittaavia tuloksia.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Internal Medicine 2017;177:617–623)

http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2603490