Hepatiitti B ja C mahdollisesti Parkinsonin taudin riskitekijöitä

Parkinsonin tauti näyttäisi olevan yleisempi hepatiitti B tai C -infektion saaneilla, Oxfordin yliopiston tutkimus osoittaa. Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus ei paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin.

Tutkimuksessa 22 000 hepatiitti B- ja 48 000 hepatiitti C -potilasta verrattiin 6 miljoonaan muista syistä sairaalahoitoon joutuneeseen.

Tulosten perusteella hepatiitti B -tartunnan saaneet sairastuivat Parkinsonin tautiin 76 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Hepatiitti C -tartunnan saaneiden sairastumisriski oli puolestaan 51 prosenttia suurempi kuin verrokkipotilaiden.

Parkinsonin tautiin sairastui 44 hepatiitti B -potilasta, kun terveistä sairastuu keskimäärin 25. Hepatiitti C -potilaista sairastui 73, kun yhtä monesta terveestä sairastuu keskimäärin 49.

Autoimmuunimaksatulehdus, HIV ja pitkäaikainen aktiivinen maksatulehdus eivät liittyneet Parkinson-riskiin.

Oxfordilaisten havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia ja samansuuntaisia aikaisemman taiwanilaistutkimuksen kanssa. Tässä vaiheessa on kuitenkin liian aikaista sanoa altistavatko hepatiittitartunnat Parkinsonin taudille vai onko niillä yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat kummallekin sairaudelle. Yhteyttä pitääkin tutkia vielä lisää.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy vapinan, liikkumisen hidastumisen ja lihasjäykkyyden lisäksi lukuisia muitakin oireita. Sairaus alkaa 50–70 vuoden iässä, ja noin prosentti yli 60-vuotiaista sairastaa Parkinsonin tautia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama vakava, pitkäkestoinen maksatulehdus, joka tarttuu verikontaktissa ja sukupuoliteitse. Siihen sairastuu vuosittain noin 20–30 suomalaista.

Hepatiitti C -infektion saa vuosittain noin tuhat suomalaista. Se tarttuu verikontaktissa sekä jossain määrin myös sukupuoliteitse. Valtaosa tartunnoista todetaan injektiohuumeita käyttävillä.

Uutispalvelu Duodecim

(Neurology 2017)

www.neurology.org