Epäterveellinen ruoka selittää lähes puolet yhdysvaltalaisten sydän-, verisuoni- ja diabeteskuolemista

Melkein puolet sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja tyypin 2 diabeteksen aiheuttamista kuolemista Yhdysvalloissa liittyy puutteelliseen ravintoon. Yhteys havaitaan etenkin miehillä ja pienituloisilla.

Tulosten perusteella varsinkin liiallinen suolan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttö sekä vähäinen pähkinöiden, siementen, kalaperäisten öljyjen sekä kasvisten ja hedelmien syönti selittävät vaikutukset. Myös sokerilimujen runsas juominen liittyi suurempaan kuolleisuuteen.

Vuonna 2012 epäterveellinen ravinto liittyi 45 prosenttiin sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja tyypin 2 diabeteksen aiheuttamista kuolemista. Tämä tarkoitti noin 320 000 kuolemaa, tulokset osoittavat.

Ravitsemus oli huonommalla tolalla varsinkin miehillä, tummaihoisilla ja latinotaustaisilla sekä yli 75-vuotiailla. Myös pieni- ja keskituloisten ruokavaliot olivat epäterveellisempiä kuin varakkaiden.

Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat ruokavalion merkitystä yleisten sairauksien ja niistä johtuvien kuolemien vähentämisessä. Jo suolan käytön vähentämisellä olisi suuri vaikutus väestön terveyteen.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä. Tulokset perustuvat kansallisten väestötutkimusten ja aiempien ravitsemustutkimusten aineistoihin sekä rekisteritietoihin.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA 2017;317:912–924)

http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/10.1001/jama.2017.0947