Alkoholiongelmaiset alttiita sydänkohtauksille, eteisvärinälle ja sydämen vajaatoiminnalle

Alkoholin kohtuukäytön epäillään ehkäisevän joitain sydänoireita ja lisäävän toisia, mutta alkoholin ongelmakäyttöön liittyy vain haittoja. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lääkärin toteamaa alkoholiongelmaa potevat sairastuvat tavallista todennäköisemmin ainakin sydäninfarkteihin, eteisvärinä-rytmihäiriöön ja sydämen vajaatoimintaan.

Tutkimuksen havainnot perustuvat kalifornialaisiin hoitorekistereihin, joista poimittiin tiedot lähes 15 miljoonasta potilaasta, joista 270 000:lla eli noin kahdella prosentilla oli lääkärin toteama alkoholiongelma.

Alkoholiongelmaisten riski sairastua eteisvärinään tai sydämen vajaatoimintaan oli yli kaksi kertaa suurempi kuin muiden potilaiden. Sydäninfarktien riski oli heillä noin puolitoistakertainen.

Runsas alkoholin käyttö oli riski kaikille, mutta korostetusti henkilöille, joilla ei ollut sydänoireiden perinteisiä riskitekijöitä. Näin ollen he saisivat myös suurimman hyödyn alkoholin käytön vähentämisestä, tulokset osoittavat.

Arviolta 500 000 suomalaista on alkoholin riskikäyttäjiä eli heille alkoholista aiheutuu selviä terveysongelmia. Terveydenhuollon miespotilaista ongelmakäyttäjiä on 20 prosenttia ja naispotilaista 10 prosenttia. Alkoholinkulutus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta runsas humalajuominen on meillä suuri ongelma. Viimeisen 10 vuoden aikana alkoholin kokonaiskulutus on pysynyt melko tasaisena tai jopa hieman vähentynyt.

Tulokset julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American College of Cardiology 2016;69:13–24)

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109716369157