Omega-3-rasvahapot voivat vähentää riskiryhmäläisten sepelvaltimotauteja

Sepelvaltimotaudin riskiä voi todennäköisesti pienentää lisäämällä ruokavalioon EPA- ja DHA-omega-3-rasvahappoja. Niitä saa etenkin kalasta.

Tiedot käyvät ilmi meta-analyysitutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 34 tutkimuksen aineistot. Noin puolet tutkimuksista oli satunnaistettuja ja lumekontrolloituja.

Tulosten perusteella sepelvaltimotaudin riski on noin neljänneksen pienempi potilailla, jotka saavat ravinnostaan tai ravinnelisistä paljon EPA- ja DHA-rasvahappoja. Satunnaistetuissa ja lumekontrolloiduissa tutkimuksissa yhteys näkyi vain potilailla, joiden LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuudet olivat suuret, mutta seurantatutkimuksissa se havaittiin kaikilla.

Eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) on etenkin rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, kirjolohessa ja nieriässä. Myös muikussa, silakassa ja siiassa on kohtuullisesti kyseisiä rasvoja.

Tulokset vahvistavat näyttöä omega-3-rasvahappojen terveellisyydestä. Ne viittaavat myös siihen, että moni voisi helposti pienentää sydänriskejään lisäämällä kalan syömistä. Tutkimuksen julkaisi Mayo Clinic Proceedings -lehti.

Uutispalvelu Duodecim

(Mayo Clinic Proceedings 2017;DOI:10.1016/j.mayocp.2016.10.018)

http://dx.doi.org/10.1016/j.mayocp.2016.10.018