Myös vähäinen tupakointi lyhentää elinikää

Tupakoinnin terveyshaitat eivät rajoitu vain askillisen päivässä tupakoiviin, vaan ne koskevat myös muutaman savukkeen päivässä polttavia. Tuoreen tutkimuksen havainnot vahvistavat näkemystä, jonka mukaan tupakka-altistuksessa ei todennäköisesti ole turvallista alarajaa.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 290 000 vuosina 2004–2005 kyselytutkimukseen vastanneen 59–82-vuotiaan seitsemänvuotiseen seurantaan. Osallistujia pyydettiin arvioimaan miten paljon ja missä vaiheessa elämäänsä he olivat tupakoineet.

Verrattuna osallistujiin, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet, riski menehtyä seurannan aikana oli suurentunut jo 1–10 savuketta päivittäin polttaneilla. Myös satunnainen, ei joka päivä tapahtuva tupakointi saattoi liittyä suurentuneeseen kuolleisuuteen.

Tupakointiin liittyvä kuolleisuusriski pieneni vähitellen lopettamisen jälkeen. Suurimmat muutokset nähtiin osallistujilla, jotka olivat lopettaneet tupakoinnin jo nuorina.

Tulokset viittaavat siihen, että pitkään jatkuva vähäinenkin tupakointi altistaa sairauksille ja lyhentää elinikää. Tähän viittaavat myös passiivista tupakointia koskevat tutkimukset, joissa ympäristön tupakansavulle altistuvien on havaittu sairastuvan mm. syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin ja hengityssairauksiin.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Miehistä päivittäin tupakoi 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.7511)
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine