Kofeiini turvallista sydämen vajaatoimintaa poteville

Sydämen vajaatoimintaa sairastavat voivat huoletta juoda kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia, tuore tutkimus varmistaa. Tulosten perusteella kofeiini ei aiheuta heille rytmihäiriötä levossa eikä rasitustestin aikana.

Tutkimukseen osallistui viisikymmentä sydämen systolista vajaatoimintaa potevaa keskimäärin 61-vuotiasta. Heidät satunnaistettiin juomaan viisi kuppia kofeiinitonta kahvia johon oli lisätty kofeiinijauhetta tai lumejauhetta. Juomia nautittiin tunnin välein niin, että koeryhmän kofeiiniannos oli lopulta 500 milligrammaa.

Tutkijat eivät löytäneet viitteitä siitä, että kofeiini olisi vaikuttanut potilaiden sydänterveyteen tai aiheuttanut rytmihäiriöitä. Muutoksia ei havaittu juomien nauttimisen välillä eikä kuntopyörätestissä, joka tehtiin tunti viimeisen juoman nauttimisesta.

Sydämen vajaatoimintaa potevat ovat suurentuneessa rytmihäiriöiden vaarassa ja tämän vuoksi heitä on etenkin takavuosina suositeltu varmuuden vuoksi välttämään kofeiinia. Nyt julkaistujen ja aikaisempien tutkimusten valossa kohtuullinen kofeiinin ja kahvin nauttiminen ei kuitenkaan ole riski sydänpotilaille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.6374)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2016.6374