Peruna ei vaikuta ruotsalaisten sydänriskeihin

Paljon perunaa syövät eivät sairastu tai säästy sydän- ja verisuonitaudeilta yhtään sen todennäköisemmin kuin muutkaan, tuore ruotsalaistutkimus vahvistaa. Ruotsalaiset tutkivat asiaa, koska perunan on ajateltu sekä ehkäisevän että lisäävän sydänoireita.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuvat 69 000 miehen ja naisen tiedoista. Keskimäärin kolmentoista vuoden seurannan aikana heille sattui yhteensä yli 10 000 vakavaa sydän- ja verisuonitautioiretta ja 4 000 osallistujaa menehtyi.

Tulosten perusteella osallistujien riski sairastua tai menehtyä sydäninfarktiin, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan oli samansuuruinen riippumatta siitä, miten paljon henkilö söi perunaa. Vaikutusta ei ollut myöskään sillä oliko perunat keitetty vai paistettu. Myöskään ranskanperunat eivät vaikuttaneet sairastumisriskeihin tässä analyysissa, vaikka monissa tutkimuksissa ne on yhdistetty useisiin sairauksiin.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat perunan olevan sydänvaikutuksiltaan käytännössä neutraali, vaikka periaatteessa peruna voisi sekä altistaa että ehkäistä sydänoireita. Perunan sisältämä kalium voi auttaa alentamaan verenpainetta, mikä puolestaan ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja. Toisaalta peruna lukeutuu ns. korkean glykeemisen indeksin ruoka-aineisiin, jotka nostavat nopeasti veren sokeritasoja ja sitä kautta saattavat edistää lihomista ja sydänsairauksia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.142422)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.116.142422