Leukanivelen kantasolut voivat valmistaa uutta rustoa

Tutkijat ovat tunnistaneet kantasoluja, joiden avulla on mahdollista korjata nivelvaurioita ja kasvattaa uutta rustoa. Kantasolut sijaitsevat leukanivelessä, Nature Communications -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Useiden kokeiden sarjalla tutkijat onnistuivat eristämään rustokantasoluja ja osoittivat niiden voivan muodostaa uutta rustoa ja luuta laboratorio-oloissa ja koe-eläimiin siirrettynä. Kantasolut lähtivät kehittymään spontaanisti ilman ulkopuolista apua.

Tutkimuksissa löytyi myös molekulaarinen Wnt-signaali, joka kuluttaa kyseisiä rustokantasoluja ja aiheuttaa ruston rappeumaa. Tämän molekyylin toiminnan estäminen kuitenkin käynnisti parantumisen ja uuden ruston kasvun koehiirissä, joiden leukanivelet olivat surkastuneet.

Nykyiset keinot hoitaa leukanivelten sairauksia ovat hyvin rajoittuneita, joten rustoa ja nivelvaurioita korjaavalle hoidolle olisi suuri tarve. Seuraavaksi tutkijat aikovat etsiä lisää molekyylejä, joilla rustokantasolujen toimintaa voisi edistää. Tulevaisuudessa saattaa myös olla mahdollista tunnistaa vastaavia kantasoluja ja signaalimolekyyleja muista nivelistä, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature Communications 2016)
http://www.nature.com/articles/ncomms13073#abstract