Tupakointi voi heikentää ALS-taudin ennustetta

Tupakoivat ALS-potilaat näyttäisivät kuolevan muita potilaita varhemmin, tuore italialaistutkimus osoittaa. Myös tupakoinnin lopettaneiden ennuste on savuttomien ennustetta heikompi, mutta ero ei ole niin suuri.

ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Tämän takia tahdonalainen lihaksisto surkastuu ja heikkenee. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Italialaisten tulokset perustuvat vuosina 2007–2011 diagnoosin saaneen 650 ALS-potilaan terveystietoihin ja seurantaan.

Tupakoivat potilaat elivät keskimäärin 1,9 vuotta diagnoosin jälkeen, kun savuttomat elivät keskimäärin 2,7 vuotta. Tupakoinnin ennen diagnoosia lopettaneet elivät keskimäärin 2,3 vuotta diagnoosista. Ennuste oli huono myös potilailla, jotka sairastivat keuhkoahtaumatautia, mutta tupakoinnin haitat eivät rajoittuneet vain heihin.

Italialaisten havainnot osoittavat tupakoinnin olevan itsenäinen ALS-potilaiden ennustetta heikentävä tekijä, mutta tulokset eivät selitä, mistä tämä tarkalleen johtuu. Havainnot on joka tapauksessa hyvä huomioida ALS-potilaiden hoidossa.

Suomessa ALS-tautia eli amyotrofista lateraaliskleroosia sairastaa noin 350 henkilöä. ALS-potilaiden ennuste on hyvin yksilöllinen, mutta keskimäärin potilaat elävät noin kolme vuotta diagnoosista. Noin viidennes elää kuitenkin yli viisi vuotta ja joka kymmenes yli kymmenen vuotta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016;DOI:10.1136/jnnp-2016-313793)
http://dx.doi.org/10.1136/jnnp-2016-313793