Lihavuusleikkaukset erityisen hyviä alle 40-vuotiaana sairastuneille diabeetikoille

Alle 40-vuotiaana aikuistyypin diabetekseen sairastuneet voivat saada lihavuusleikkauksesta suuremman hyödyn kuin myöhemmin sairastuneet. Varhain sairastuneilla leikkaus parantaa diabeteksen todennäköisemmin. Vaikutus riippuu tosin siitä, miten paljon painoa potilaalta putoaa leikkauksen jälkeen, tuore tutkimus osoittaa.

Taiwanilaistutkimuksen perusteella alle 40-vuotiaana sairastuneista 60 prosenttia oli edelleen täysin parantuneita diabeteksesta viisi vuotta lihavuusleikkauksesta ja he olivat myös laihtuneet enemmän kuin myöhemmällä iällä sairastuneet. Myös yli 40-vuotiaana sairastuneista noin 50 prosenttia parani aikuistyypin diabeteksesta, tulokset osoittivat. Tutkimukseen osallistui 580 potilasta, joista 340 oli sairastunut alle 40-vuotiaana.

Alle 40-vuotiaana sairastuneiden glukoositasapaino ja kolesteroliarvot olivat huonommalla tolalla ennen leikkausta, vaikka vuosissa mitattuna he olivat sairastaneet yhtä pitkään kuin vanhempana sairastuneet. He olivat myös lihavampia.

Varhain alkanut aikuistyypin diabetes on usein vaikeammin hoidettavissa kuin myöhemmin alkava, joten taiwanilaisten tulokset ovat tässä mielessä erittäin tervetulleita. Viime vuonna julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa diabetespotilaiden lihavuusleikkaukset todettiin myös kustannustehokkaiksi varsinkin, jos potilas leikattiin vuoden sisällä aikuistyypin diabeteksen diagnosoinnista.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden painoindeksi on yli 40, mikä 170-senttimetrisellä henkilöllä tarkoittaa vähintään 116 kilon painoa. Leikkausta voidaan kuitenkin harkita myös aikaisemmin, jos potilas sairastaa lääkehoitoa edellyttävää aikuistyypin diabetesta, verenpainetautia, vaikeaa uniapneaa tai vaikeaa tuki- ja liikuntaelinsairautta. Tällöinkin painoindeksin on kuitenkin oltava yli 35.

Tutkimus julkaistiin JAMA Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Surgery 2016;DOI:10.1001/jamasurg.2016.1130)
http://dx.doi.org/10.1001/jamasurg.2016.1130