Vanhempien ja isovanhempien sydänsairaudet ennustavat lasten sydänriskejä

Hollantilaistutkijoiden mukaan lapsen riski sairastua sydänsairauksiin aikuisena saattaa riippua osin siitä, onko hänen vanhempansa tai isovanhempansa sairastaneet sydäntauteja tai diabetesta. Diabetologia-lehdessä julkaistu havainto viittaa sydänriskien välittyvän sukupolvelta toiselle jo lapsuudessa.

Hollantilaisten havainnot perustuvat 1 400 kaksitoistavuotiaan lapsen ja heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa terveystietoihin.

Lapset ryhmiteltiin kolmeen ryhmään sen perusteella, miten suuri sukurasite heillä oli. Suurena rasitteena pidettiin vanhemman ja isovanhempien sydänkohtauksia, aivoverenkiertohäiriöitä tai diabetesta etenkin, jos sairastuminen oli tapahtunut varhaisella iällä.

Noin kolmannes lapsista oli perimänsä perusteella suuressa sairastumisriskissä ja tämä myös näkyi mittauksissa. Verrattuna lapsiin, joiden suvussa ei ollut sydän- ja verisuonitauteja tai diabetesta, näiden lasten kokonaiskolesterolitasot olivat korkeammat. Lisäksi HDL-kolesterolin ja kokonaiskolesterolin välinen suhde oli heillä huonompi.

Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lasten ja vanhempien mahdollinen lihavuus ja ylipaino.

Tutkimus on ensimmäinen, missä sekä diabeteksen että sydän- ja verisuonitautien vaikutuksia lapsen riskeihin on tarkasteltu kahdessa sukupolvessa. Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta vanhempien kannattaisi huomioida ne, jos suvussa on runsaasti sydänsairautta ja diabetesta. Tällaisissa perheissä olisi hyvä panostaa lasten ruokavalioon ja muihin elintapoihin, jotta sukurasitteesta johtuvat riskitekijät vähenisivät.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2016;DOI:10.1007/s00125-016-3988-2)
http://dx.doi.org/10.1007/s00125-016-3988-2