Koulutus

Tieteellinen kirjoittaminen

Ilmoittaudu
Selkeästi ja johdonmukaisesti kirjoitettu tieteellinen artikkeli tavoittaa enemmän lukijoita. Mitä paremmin artikkeli on kirjoitettu, sitä todennäköisemmin se hyväksytään julkaistavaksi ja sitä enemmän siihen viitataan.

Kurssin tavoitteena on auttaa osallistujaa kiteyttämään oman tutkimuksensa sanomaa sekä kirjoittamaan ymmärrettävästi ja lukijalähtöisesti. Suomen kielellä toteutetulla kurssilla harjoitellaan selkeiden ja johdonmukaisten tekstien kirjoittamista sekä tutustutaan erilaisiin kirjoittamista ja tekstin hiomista helpottaviin menetelmiin.

Kurssi sisältää runsaasti harjoituksia, joita tehdään kurssipäivien aikana itsenäisesti sekä ryhmätyönä. Lisäksi kurssilla tuodaan esille, mitä tekijöitä kirjoittajan tulisi huomioida, kun hän kirjoittaa suomenkieliseen lääketieteen lehteen. Kurssilla omaksutuista tekniikoista on hyötyä sekä suomenkielisten että englanninkielisten tekstien tuottamisessa.

 

”Kurssi oli todella käytännöllinen, koska opettajat itse ovat aktiivisia julkaisijoita ja ansioituneita kirjoittajia; he osasivat nostaa esiin juuri tarpeellisia asioita. Duodecimin toimittajan luento ma-iltapäivällä oli ylellistä ja silmiä avaavaa, kuinka huonosti osaankaan suomen kieltä. Hän oli erittäin onnistunut puhujavalinta. Esimerkit olivat käytännöllisiä ja opettavaisia.” -osallistuja 1

 

”Ohjaajat olivat huippuosaajia ja taitavia kouluttajia. He saivat yleisön aktivoitua ja oppiminen oli interaktiivista. Odotukseni olivat korkealla, mutta kurssi ylitti ne.” -osallistuja 2

 

Aika ja paikka

27.-28.11.2017 Duodecimissa (Kalevankatu 11A, Helsinki)

Kohderyhmä

tohtorikoulutettavat ja muut tutkimustyötä tekevät lääkärit

Tavoitteet

harjoitella yhdessä, miten

  • kiteyttää tutkimuksen sanoma,
  • kirjoittaa ymmärrettävästi, mukaansatempaavasti ja lukijalähtöisesti,
  • muokata ja selkeyttää kirjoituksen rakennetta (kappaleet ja jaksot) sekä
  • hioa omaa kirjoitustyyliä ja argumentointia.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu 13.11. mennessä.

Ohjelma

27.11.

08.30  Aamukahvi, ilmoittautuminen
08.45  Esittäytyminen ja kurssin tavoitteet
09.00 Millaista on hyvä, tyylikäs teksti?
10.00 Kirjoittamisen kuolemansynnit
11.40  Lounastauko
12.40 Tutkimuksen kohdeyleisö ja sanoma
14.00  Kahvi
14.15  Sujuvasti suomeksi
15.30  Päivän päätös

28.11.

08.30  Aamukahvi
08.45 Lauseen ja kappaleen paraatipaikat
10.30  Kappalediagnostiikkaa
11.30  Lounastauko
12.30  Tekstin suuntaviitat
13.30  Kahvi
13.45  Työmenetelmiä tekstin hiomiseen
15.00-15.30  Yhteenveto ja kurssin päätös

 

Ennakkotehtävä

Osallistujia pyydetään tuomaan kurssille oma keskeneräinen artikkelinsa sekä oman alansa tavoitelehdessä julkaistu artikkeli.

Kouluttajat

Anna Keski-Rahkonen on Helsingin yliopiston kliinisen epidemiologian apulaisprofessori ja psykiatrian erikoislääkäri. Tutkimustyön ja tutkijakoulutuksen lisäksi hän on kirjoittanut Kustannus Oy Duodecimille useita kirjoja ja hänet valittiin vuonna 2015 Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan vuoden ryhmäopettajaksi.

Yasmina Silén on lääkäri ja tohtorikoulutettava. Hän on suorittanut lääketieteen toimittajan tutkinnon Britanniassa ja työskennellyt lääketieteen toimittajana muun muassa Duodecimille, BMJ:lle ja Mediuutisille.

Lauri Saarela on suomen kielen maisteri ja Aikakauskirja Duodecimin toimittaja. Hän on lääketieteellisten tekstien toimittamisen, kielenhuollon ja terminologian asiantuntija.

Osallistumismaksu

Koulutuksen osallistumismaksu on 220€ sisältäen luennot ja kahvit. Lounas on omakustanteinen.

”Nyt kirjoittaminen on helpompaa, selkeämpää ja toivottavasti tuottaa hedelmää!” -osallistuja

Opintopisteet

Saadakseen opintopisteet tohtorikoulutettavan tulee toimittaa osallistumistodistus tiedekuntaan valmistumisen yhteydessä ja tiedekunta arvioi, voiko opinnot sisällyttää tohtorintutkintoon ja paljonko opintopisteitä opetuksesta voidaan myöntää. Lääketieteellisen tiedekunnan ohjeet opintopisteiden laskemiseksi löytyvät täältä: http://www.med.helsinki.fi/tutkimus_jatkokoulutus/docs/tieteellinen_jatkokoulutus/Ohjeet.pdf

Peruutusehdot

  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan aiemmin kuin 14 vuorokautta ennen suunniteltua toteutusajankohtaa, peruutusmaksua ei veloiteta.
  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan myöhemmin kuin 14 vuorokautta ennen suunniteltua toteutusajankohtaa, veloitetaan 50 % hinnasta.
  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan myöhemmin kuin 48 tuntia ennen tilaisuutta tai sitä ei peruuteta ollenkaan, veloitetaan 100 % hinnasta. Osallistumismaksua ei palauteta.
  • Estyneen henkilön tilalle voidaan ennen koulutuksen alkamista kuluitta vaihtaa toinen henkilö.

Pidätämme oikeuden koulutuksen peruuttamiseen mm. vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä mahdollisiin aikataulu-, kouluttaja- ja paikkamuutoksiin.

Yhteyshenkilö

Marco Sabell, marco.sabell (at) duodecim.fi