Imettäminen

Selaimesi vaatii Flash Playerin nähdäksesi tämän flash-videon.

  • Miten terveydenhoitaja kertoo mielestäsi haitoista?
  • Miten raskaana oleva reagoi keskustelussa haittoihin?
  • Mitä mieltä olet potilaan reaktiosta?
  • Mitä pyrkisit tekemään toisin?

Tupakoiva äiti haluaa yleensä yrittää imetystä, mutta maidontuotanto käynnistyy usein heikommin ja imettäminen ei kestä yhtä kauan kuin tupakoimattomalla.

Vauvan syntyminen tekee konkreettisesti äidin. Vaikka äiti ei ole onnistunut lopettamaan tupakointia raskausaikana, häntä tule kehottaa lopettamaan se. Taustalla on useita syitä, joista vähäisin ei ole äidin oma terveys.

Imettäminen ja tupakka sopivat huonosti yhteen. Tupakoivat äidit imettävät harvemmin ja lyhemmän aika kuin tupakoimattomat. Nikotiini laskee sekä prolaktiinin että oksitosiinin eritystä sekä haittaa rintarauhasen toimintaa. Nikotiinipitoisuus äidinmaidossa on kolminkertainen äidin plasmapitoisuuteen, joten maito tuoksuu ja maistuu tupakalle.

Tupakoiva äiti altistaa lapsensa tupakan savulle. Tupakointi parvekkeella ei ole täydellinen ratkaisu, sillä tupakan savu kulkeutuu sisään vaatteiden mukana. Tupakoivan hajuaisti on heikentynyt, joten hänen aistivarainen arvionsa on epäluotettava.

Tupakoiva äiti tai isä voi kokea syyllisyyttä, kun hänen kanssaan keskustelee tupakan haitoista lapselle, mutta se ei ole syy jättää sitä tekemättä.

Lue lisää:

Imettämiseen ja tupakointiin liittyvää tietoa löytyy Kansanterveyslaitoksen Tupakkakertomuksessa vuodelta 2003 (PDF-tiedosto)